Nybilsalg i motbakke i april

Nybilsalg i motbakke i april

|

Antall nybilregistreringer i april endte på 8 976, det er 7,7 prosent lavere enn i april i fjor. Etter årets fire første måneder var antall førstegangsregistrerte nye personbiler 10,5 prosent, ned sammenlignet med samme periode i 2022.

37 641 nye personbiler har fått skilter så langt i år og én ting er helt spesielt i denne perioden:

- At én bilmodell, Tesla Model Y, hadde en markedsandel på 30 prosent etter første kvartal, og etter årets fire første måneder endte med over en firedel av hele markedet, har vi aldri sett før, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). På andre og tredjeplass fulgte Volkswagen ID.4 og Toyota bz4X ved utgangen av april.

De 10 mest solgte bilmodellene i april antall

stat bil.png

Elbilandelen opp

Selv om antall førstegangsregistrerte nye personbiler så langt i år er lavere enn i samme periode i fjor har elbilandelen økt med 3,4 prosentpoeng, og utgjør 84,2 prosent. Bensin hybrider og ladbare bensin hybridbiler har en samlet andel på nesten 12 prosent.

- Mange har ventet lenge, og venter fortsatt på biler de har bestilt for mange måneder siden. Brorparten av disse vil være elbiler og etter hvert som utleveringstakten av nye biler øker, vil vi nok sakte utover året nærme oss en elbilandel på 90 prosent, sier Solberg Thorsen.

Mer nøkterne valg

En strammere økonomi og større usikkerhet enn på lenge, kombinert med moms på elbiler og økte bilavgifter, preger også nybilsalget.

- Folks privatøkonomi er under større press, og dette er blitt ganske tydelig. Tidligere brukte mange for eksempel rammelån til å finansiere bilkjøp, men det sitter trolig lenger inne nå. Noen har også avbestilt eller kansellert nybilkjøpet, sier Solberg Thorsen.

- Det ser ut til at mange velger å ta mer nøkterne valg enn for bare kort tid siden. Høyere renter, kraftig prisstigning, dyrere strøm og andre faktorer har bidratt til dette.

De 10 mest solgte bilmerkene i april - antall:

Mest solgte biler i april 2023.png

Modellutvalg i endring – småbilene kommer

Uavhengig av økonomiske svingninger, så er bilinteressen stor i Norge - ikke minst for nye biler. I de kommende årene vil elektrifiseringen av bilparken også gi merkbare endringer i modellutvalget for personbiler. Solberg Thorsen peker på at selv om det lenge har vært mye å velge i så har det vært flere hull i utvalget.
- Mange bilprodusenter har prioritert store, relativt dyre, og romslige SUV-er. Også i overgangen til elbiler, for her har de hatt bedre marginer enn på de mindre og små bilene. Dette er biler mange norske bilkjøpere har tatt seg råd til, sier han, men han tror situasjonen vil endre seg.

- I løpet av få år kommer et langt større utvalg av mindre og små biler. Det vil være biler med både topp moderne teknologi og god rekkevidde. Samtidig vil dette være rimeligere og attraktive biler for mange i en tid med sterkt press på privatøkonomien, sier Solberg Thorsen. Han viser også til at salget av store dyre luksusbiler går markant ned, og at det er et tegn på endring.

Mange velger brukt

Bruktmarkedet er Norges største bilbutikk, og så langt i år har over 160 000 biler skiftet eier – det er omtrent like mange som på samme tid i 2022. Volkswagen Golf er fortsatt den mest omsatte bruktbilen. Økningen i antall elbiler i bestanden speiles også i bruktmarkedet, og 18 prosent av eierskiftene i år er elbiler.

- Denne utviklingen vil øke parallelt med at det stadig blir flere elbiler og færre diesel- og bensinbiler i kjøretøybestanden, sier Solberg Thorsen.

Bruktimporten av personbiler er nesten «parkert», og etter fire måneder hadde 1 145 importerte biler fått norske skilter – 78 prosent færre enn i fjor.

Bilsalg jan-april 2023.png

Kilde: OFV

All kjøretøyinformasjon samlet i våre registre

Vi hjelper deg med tilgang til kjøretøydata. På infotorg kan du bestille tilgang til infotorgKjøretøy, OFV Kjøretøydata, Bruktbilverdi og Småbåtregisteret.

Les mer om våre registre og bestill tilgang allerede i dag.

Kontakt oss

All kjøretøyinformasjon på ett sted

Her finner du informasjonen du normalt finner i vognkortet på en bil, for alle typer kjøretøy i Norge.

Bestill her